Ikerházak és sorházak hangszigetelési problémái megelőzése

Ikerházakban és sorházakban lakó számos család szenved a hibás építésből adódó hangszigetelési problémák miatt. Főleg a régebbi építésű, de számos újabb ikerház/ sorház esetében is fennálló építési hiba, hangszigetelési problémát okoz. Igyekezzünk ezen problémákat megelőzni, de természetesen utólagosan is javíthatóak .

Ikerházak és sorházak építésekor sajnos már tervezési fázisban jellemzőleg hiba történik. Amikor a tevező és a kivitelező nem gondol arra, hogy két különálló család részére készülő élettér esetén a falak és a födém külön kell, hogy legyen készítve a már biztosra vehető hogy akármennyire is igyekeznek a későbbiekben, nem tudják megelőzni a testhangok továbbterjedését. Vagyis ez azt jelenti, hogy lakásonként kell különálló saját külső fal ( pl. poroterm). Három fő hibára hívnánk fel a figyelmet: 

  • A két sorházi lakás épület közötti a falak közé hangelnyelő gyapot alkalmazása szükséges. Régebben kőzetgyapotot használtak, cégünk ma már az újrahasznosított PET gyapotot használ ami nem érzékeny a nedességre és az idő múlásával is megőrzi kiváló szigetelő tulajdonságát. 
  • A lakások elválasztó falait a tetősíkig kell felpíteni. A közös tetőtér nem megfelelő építészetileg.
  • Különálló födémeket kell készíteni a lakásokhoz.
ikerház sorház Dupla homlokzai falak
Mousstik Pell

Ikerház/ sorház esetén a különálló 30 cm vastag homlokzati falak ( porotherm) közötti 5-10 cm vastag szigetelés javasolt ( M. Silsonic) . Fontos, hogy a falak alá tartóssággal rendelkező rezgéscsillapító szigetelőt alkalmazzunk: M. Mousstik Pell. A megfelelő alapokkal készülő épület szerkezetébe a födém és esztrichbeton készítésekor is nagy figyelmet kell fordítani, hogy ne továbbítódjanak a födémenkeletkező rezgések a falak felé, illetve ne alakuljanak ki hanghidak. Ez azt jelenti, hogy az esztrich készítésekor a szerkezetre szükség van elválasztó anyagra. Mely lehet a legegyszerűbb lépéshangszigetelés, vagy akár egy öszetettebb rezgéscsillapító szigetelő mint a M. Polistik Underspezial, melyet a falak mellett a minőségi peremszigetelésekkel lehet hanghídmentesen kialakítani: M. Bicolor . 

Rezgéscsillapítás padlófűtéshez
Polisti Underspezial HQ

 

 Fontos lenne, hogy a megfelelő szigetelések alkalmazása már az épület készítésekor, mert utólagosan egyrészt sokkal többe kerül a beépítésük, másrészt sokszor nem is építhetőek be megfelelő módon. Ezáltal hatékonyságuk elvész. Némi odafigyeléssel és a megfelelő szigetelések helyes beépítésével komfortos és élhető otthonokat lehet kialakítani. 

A CSEND NEM LUXUS

Bicolor peremszigetelés

 

Hidegburkolat lábazat beépítés
Kosár
Az Ön kosara jelenleg üres.