Ajtó hangszigetelés
Az ajtók hangszigetelési képességéről a következőket érdemes tudni:
 
 - Az ajtólap: Legjobb a tömör fából vagy préselt faforgácsból készült (ún. furatolt) ajtólap üvegbetétek nélkül. Egy 32dB-es vagy annál jobb laboratórium értekkel rendelkező ajtó hangszigetelt ajtónak tekinthető. Amennyiben az ajtólap viszonylag könnyű, valószínűleg üreges belülről és inkább csak esztétikai érteke van.
 
 - Az ajtólap és a keret kapcsolata: Fontos, hogy az ajtólap és a keret között ne maradjon hézag. Az ajtólapnak hermetikusan kell záródnia a kerethez. Amennyiben az ajtólap nem vetemedett, a probléma általában orvosolható barkács boltokban kapható gumitömítésekkel.
 
 - Küszöb (fotó hagyományos küszöb/automata küszöb): A küszöbnek fontos szerepe van az ajtó szigetelésében. Legjobb a hagyományos küszöb, mely szorosan lezár az ajtólaphoz. Az automata küszöb is működhet, de fontos a beállítás és az időnkénti karbantartás/tisztítás. Az automata küszöb hatékonysága tovább növelhető a padlóhoz rögzített vékony burkolatváltóval.
 
Az ajtókeret falba illesztése: Az ajtó beépítésekor fontos arra ügyelni, hogy ne maradjon hézag vagy lyuk a fal és az ajtókeret között. Kisebb lyukak tömítésére léteznek jó hangszigetelő purhabok. Ezek nyílt cellásak és nem tágulnak annyit, mint a hagyományos purhabok. A száradás után is rugalmasak maradnak.
 
Ajtó hangszigetelés készítése
Ajtó hangszigetelés készítése
Ajtó hangszigetelés
Ajtó hangszigetelés

Az ajtók utólagos hangszigetelése

Legkönnyebb a sima felületű ajtólapok utólagos hangszigetelése. Ez általában különböző fajta, vékony 2-4 mm vastag, nagy tömegű membránok használatával történik. A membránt az esztétika és tisztíthatóság miatt szükséges bevonni valamilyen dekorlappal. A szigetelés vastagságától függően kilincs hosszabbítás is szükséges lehet. A szigetelés előtt fontos meggyőződni arról, hogy a meglévő zsanérok tovább terhelhetők-e az extra súllyal (akár 4-8kg/m2).

Az ajtók utólagos szigetelésével általában az asztalosok foglalkoznak, a munka műhelyben történik. Érdemes arra készülni, hogy 1-2 napot ajtó nélkül kell maradni.

Fémből készült bejárati ajtók hangszigetelő képessége bizonyos esetekben javítható. Fontos ismerni az ajtó felépítését/szerkezetét, ehhez a legjobb szakember a gyártó/forgalmazó, beépítő/szerelőpartner.

Kosár
Az Ön kosara jelenleg üres.